Lubisz ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Ale jak nie mam czasu na jego upieczenie, to ratuję się … koktajlem o takim właśnie smaku 🙂 Robi się go szybko, choć nie powiem, nie zawsze mam pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Jeśli nie mam czasu, to nie bawię się w robienie soku z marchewki tylko korzystam z gotowego. I nie zamierzam się za to biczować!
Co potrzebujesz do zrobienia 1 porcji?
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki soku marchewkowego
- zielony banan
- kilka orzechów włoskich
- kawałek świeżego imbiru
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta kardamonu
Banana, orzechy i obrany imbir pocięty na drobne kawałki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy. Dolewamy do tego mleko, sok, dosypujemy przypraw (ja daję po łyżeczce, ale w zależności od upodobań można dać więcej lub mniej) i miksujemy. Ciasto marchewkowe do picia gotowe! I o ile jest zdrowsze! 🙂
Marchew jak wiadomo zawiera sporo przeciwutleniaczy, witaminę C, E, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Imbir też jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych. Bulwy imbiru zawierają węglowodany, witaminę A, B1 i B2, C, E i K, kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo. Imbir ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Do tego podnosi ciśnienie oraz stężenie cholesterolu LDL we krwi. Wpływa także korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii. Pomaga także przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym m.in. likwiduje wzdęcia. A czy wiedziałaś, że cynamon przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i poprawia trawienie?
Również dodatek kardamonu nie jest tu przypadkowy! Kardamon działa rozgrzewająco, ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a olejki eteryczne w nim zawarte działają rozkurczająco na żołądek.
Jak widzisz, taki niby niepozorny koktajl, a niesie za sobą naprawdę dużo dobrego dla organizmu. Takie ciasto marchewkowe możesz fundować sobie i swojej rodzinie codziennie! Choć muszę przyznać, że o ile moje dzieci lubią sok z marchewki, to ta wersja – chyba głównie przez dodatek szczypiącego w język imbiru – nie przypadła im do gustu. Wolą jednak tradycyjny sok i tradycyjne ciasto marchewkowe, bez udziwnień 😀
Inspiracją był przepis z książki „Food Pharmacy Przepisy „, który nieco zmieniłam np. zamiast suszonego imbiru dałam świeży.
Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, to zerknij koniecznie na mój przepis na szybkie tajskie curry, które stało się hitem w naszym domu już dawno temu! Może i Twoi domownicy je polubią?