Po długiej przerwie wracam do Was z przepisem na fit śniadanie. Zostaliśmy nim poczęstowani u przyjaciół i tak nam zasmakowało, że na stałe weszło do naszego domowego repertuaru. Jest bardo proste i szybkie do przyrządzenia, a do tego mega zdrowe! A biorąc pod uwagę, że aktualnie mamy wysyp owoców sezonowych to nasz talerz może być bardzo kolorowy! Wiedzieliście, że np. truskawki (którymi teraz należy się objadać ile wlezie, bo za chwilę ich nie będzie) mające niewiele kalorii, gaszą pragnienie, leczą ból gardła, chrypkę i obniżają poziom cholesterolu? Na cholesterol dobrze działa także siemię lniane, znane z dużej zawartości błonnika i pomocy przy zaparciach, które również dodajemy do tej wersji śniadania. Zerknijcie poniżej co jeszcze potrzebne.
Fit śniadanie
Do jego przyrządzenia potrzebujemy (ilości można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i smaków):
- jogurt naturalny grecki 200 ml
- 1 banan
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- dowolne owoce pokrojone w kostkę lub paski: jabłko, gruszka, kiwi, mango, banan, truskawki, czereśnie, a także w całości maliny, poziomki, porzeczki, pestki granatu, borówki amerykańskie, czy polskie jagody.
Blendujemy jogurt z bananem pokrojonym w plasterki. Całość przelewamy do miseczki i układamy na powierzchni przygotowane owoce. Całość posypujemy płatkami kokosowymi i siemieniem lnianym. Fit śniadanie gotowe!
Smacznego! 🙂
Ciekawy pomysł. Duży plus za siemię lniane – bogactwo omega-3 i błonnika!