Wstyd się przyznać, ale tak naprawdę smak dyni poznałam stosunkowo niedawno dzięki słoiczkom z jedzeniem dla maluchów… Za to od tej pory dynia pojawia się na naszym stole każdej jesieni, jak tylko można ją kupić na straganach.
Dynia ma bardzo dużo witamin i minerałów, a co ważne – można ją podawać dzieciom już od 5-tego miesiąca. Zawiera witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, pozbawiona jest sodu i ma niewiele kalorii (100 gram to ok. 28 kcal). Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w odkwaszaniu organizmu, leczeniu nadciśnienia i w odchudzaniu. A do tego jest smaczna 🙂
U nas najczęściej na stole gości pod postacią gęstej zupy – kremu z dyni. Aby go zrobić będziecie potrzebować:
- ok. 1 – 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego,
- ok. 1/2 kg surowej dyni pokrojonej w kostkę,
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę,
- małą cebulę,
- ząbek czosnku,
- ok. 2 cm kawałek imbiru (opcjonalnie) drobno pokrojony,
- łyżka oliwy,
- płatki migdałów lub pestki słonecznika (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę i podsmażamy w garnku na łyżce oliwy. Po chwili dodajemy to tego ziemniaki i dynię (kostka nie musi być mała, bo potem i tak wszystko będziemy miksować) i lekko podsmażamy. Dodajemy imbir i mieszamy. Po ok. 5 minutach wlewamy stopniowo wywar i gotujemy aż do momentu, gdy ziemniaki i dynia będą miękkie. Na koniec miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę można podać z groszkiem ptysiowym (tak je nasza córka) lub z małymi grzankami. Ja robię tosta w tosterze i potem kroję go na małe kwadraciki. Jeśli mam to dodaję też do zupy podprażone pestki słonecznika lub płatki migdałów.
Wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam krem z dyni 🙂 Ja podaję z boczkiem albo zamiast imbiru daję pomarańczę.
[…] wcześniej w ogóle nie jadaliśmy – najczęściej w postaci zupy-kremu, o którym pisałam TU. Krótko mówiąc, teraz hasło „zdrowa kuchnia” nabrało u nas nowego znaczenia, co […]
Uwielbiam dynię! Robię podobną zupę, ale zamiast imbiru daję sok z pomarańczy.