Dziś mam dla Was szybki przepis na przepyszne placuszki z bananami. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Można zjeść w domu albo zabrać jako przekąskę na plac zabaw, czy spacer.
Lubię je, bo robi się je szybko, są banalnie proste i nie potrzeba do nich wyszukanych składników. Z reguły wszystkie są pod ręką. I dlatego placuszki z bananami tak często goszczą u nas na stole jako śniadanie albo podwieczorek!
Krok po kroku jak zrobić placuszki z bananami:
Potrzebujesz:
- 300 g mąki (półtorej szklanki)
- 150 ml mleka (2/3 szklanki)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 banany
- olej do smażenia (ja użyłam kokosowego)
- jako dodatek używamy najczęściej: owoców sezonowych, jogurtu naturalnego, ulubionego dżemu lub powideł.
Banan rozgnieć w misce, dodaj jajka i wymieszaj. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią przesiej przez sitko, żeby nie było grudek. Dodaj do bananów i wymieszaj na gładką masę. Można użyć miksera, można też wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Ja na 1 placek daję ok. 1 łyżkę ciasta.
Smacznego 🙂
Chce je zjesc! 😛 ale zrobilas smaka 🙂 !
Mniam! Zjadłabym 🙂