Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Tiramisu dla dzieci

Nie od dziś wiadomo, że dzieci kochają słodycze. Zwłaszcza te z czekoladą. Nasza córka nie jest wyjątkiem i za przysłowiową czekoladkę jest w stanie wiele zrobić, nawet w 10 sekund posprzątać swój pokój 🙂

Pola nigdy nie miała problemów z jedzeniem. Chętnie próbowała nowych smaków i nowych potraw. A że do tego lubi pomagać w kuchni, to często razem coś pieczemy. Faza babeczek na szczęście już minęła (zdarzało się, że co tydzień je robiłyśmy i jedynym problemem potem było to, kto te kilogramy ciastek zje) i teraz staramy się piec za każdym razem coś innego.

Dziecięca wersja włoskiego deseru

Ale jest ciasto, do którego często chętnie wracamy i które nie wymaga wstawiania do piekarnika. I które przygotowuje się bardzo szybko. Nasze tiramisu nie zawiera surowych jajek, ani alkoholu i jest naprawdę przepyszne. W zależności od tego, jak dużą mamy formę będziemy potrzebowali mniej lub więcej składników. Jeśli robimy ciasto tylko dla nas, to wybieram okrągłą, niewielką miskę o średnicy 19 cm i wysokiej na 9 cm. Jeśli spodziewamy się gości – wybieram większą, prostokątną szklaną formę o wymiarach 29 x 21 cm. Będę podawać w pierwszej kolejności ilości potrzebne do mniejszej formy, a w nawiasach te do większej.

Składniki na Tiramisu dla dzieci

  • paczka biszkoptów (lub 2)
  • kubek kakao (lub 2 kubki) – (zamiast kakao można użyć kawy Inki)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30% (lub 300 ml)
  • 125 g serka mascarpone (lub całe opakowanie 250 g).

Przygotowanie

  1. Ubijamy śmietankę na sztywną masą, dodajemy cukier puder.
  2. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. W między czasie przygotowujemy kakao i gdy lekko ostygnie przelewamy je do płaskiej miseczki lub talerzyka z wysokim brzegiem.
  4. Biszkopty po kolei namaczamy w kakao z obu stron i układamy w szklanej formie obok siebie. Pamiętaj, że biszkopty bardzo szybko nasiąkają, więc wystarczy włożyć je do kakao dosłownie na sekundę, dwie z każdej strony.
  5. Posypujemy biszkopty kakao, po czym nakładamy warstwę kremu z mascarpone i śmietanki.
  6. Ponownie układamy namoczone biszkopty, posypujemy kakao, smarujemy kremem.
  7. Gdy forma jest już „pełna”, wkładamy ją do lodówki na ok. 2 godziny.
  8. Przed podaniem możemy posypać ciasto startą na wiórki czekoladą lub czekoladowymi kuleczkami.

Prawda, że ta wersja tiramisu dla dzieci jest mega szybka?

Miskę można po zjedzeniu wylizać! Smacznego!

Jak widać na zdjęciu, zanim udało mi się wyjąć aparat i zrobić zdjęcie – większość tiramisu została skonsumowana. A to chyba najlepsza rekomendacja 🙂

Zobacz inne moje przepisy na dania dla dzieci – placuszki kokosowe lub fenomenalne placuszki z nutellą!

tiramisuu copy

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Anna
Annahttps://opiniemamy.pl
Na pokładzie Pan Mąż, 12-latka wkraczająca w okres dojrzewania oraz 4-latek z zaburzeniami integracji sensorycznej. Stosując rady specjalistów i własne, domowe patenty staram się mu pomóc w lepszym funkcjonowaniu. Dzielę się tą wiedzą, bo być może Twoje dziecko też nie jest książkowym ideałem? A może po prostu też mieszkasz w Krakowie i chciałabyś skorzystać z moich krakowsko-rodzicielskich rad? Chodź, zapraszam! Miejsce zawsze się znajdzie!

Podobne wpisy

Najnowsze

Najpiękniejsza bajka o miłości dla dzieci

To jest absolutnie najpiękniejsza książka o miłości! Kupiłam ją jakiś czas temu z myślą...

Smutna autobiografia Matthew Perry’ego

Nie znam osoby, która nie znałaby serialu "Przyjaciele". I nie znam nikogo, kto by...

Ulubione gry karciane mojego 5-latka

Mam to szczęście, że mój przedszkolak bardzo lubi grać w gry. I to nie...

Nastolatki. Kiedy pozwolić? Kiedy zabronić?

Tytuł tego wpisu to jednocześnie tytuł książki Roberta J.MacKenzie, którą uważam za jedną z...

25 zabaw na przekraczanie linii środka

Przeczytałam kiedyś w książce, że "nic nie dzieje się przypadkiem". Fakt, że Tobiasz był...

Problemy z nastolatką i jak sobie z nimi radzić

Nie spodziewałam się, że okres dorastania mojej córki da nam tak mocno w kość....

Inne w tej kategorii

Komentarze

  1. Uwielbiam tiramisu, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie! Może się zbiorę jutro i zaskoczę rodzinę deserem… 🙂

  2. Z ciast najlepiej wychodza mi zakalce, ale jak tego nie trzeba piec, to może mi się uda? 🙂 Jak zrobię, to dam znać, czy czegoś nie zepsułam..

  3. Ale zrobiłaś mi smaka…. Gdyby nie późna pora i fakt, że nie mam mascarpone w lodówce, to chyba zabrałabym się od razu do roboty 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj