Szybkie placuszki bananowe

0
1060

Jakie produkty masz zawsze w lodówce? U nas są to mleko i jajka. Jak mam te 2 rzeczy, to jestem w stanie zrobić śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Z obiadem gorzej, ale w sumie jajko sadzone na obiad też można zjeść, prawda? Jak mam jajka, mleko i banana to mogę przygotować szybkie placuszki bananowe, którymi zajadają się moje dzieci. I gdyby ktoś zapytał mnie, jakie danie u nas znika najszybciej to bez zastanowienia się powiedziałabym – placuszki!

Co musisz mieć w domu, aby przygotować placuszki bananowe dla dzieci?

W ich przygotowaniu najlepsze jest to, że można do nich dodać wiele różnych składników, w zależności od tego, co akurat mamy w domu. U mnie podstawą jest zawsze jajko i banan. Pamiętaj, że im ciemniejszy banan – tym słodszy. W moich placuszkach nie ma cukru. Dodaję go baaardzo rzadko i jeśli już, to tylko cukier z wanilią. Banan sam w sobie daje tyle słodyczy, że nie trzeba dodatkowo dosładzać placuszki dzieciom. Po co ładować w nie dodatkowy cukier i kalorie? Do placuszków daję mąkę pszenną lub orkiszową, amarantus ekspandowany, płatki owsiane lub kaszę manną. Z płynnych produktów – mleko lub jogurt. Ale można dodać też kefir lub maślankę, aczkolwiek ja aż tak nie eksperymentowałam. Można dorzucić serek ricotta, twaróg, a z owoców – borówki, jabłka, gruszkę, a nawet mango.

Dla urozmaicenia, zmiany koloru i smaku masę na placuszki można wzbogacić o łyżkę lub dwie kakao. Placuszki bananowe można polać syropem klonowym, musem z malin lub truskawek, posypać wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami. Można je polać jogurtem, posmarować dżemem lub zjeść same. Jak widzisz – możliwości jest tak wiele, że ogranicza Cię tylko zawartość lodówki lub sezonowość owoców 🙂

No dobra, to jak się zabrać za przygotowanie szybkich placuszków bananowych?

Przepis na szybkie placuszki bananowe

Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 16 placuszków.

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki dowolnego mleka
  • 3/4 szklanki mąki, jeśli nie masz orkiszowej daj pszenną
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce rozgnieć banana widelcem. Możesz użyć też robota kuchennego lub blendera. Dodaj jajko, wymieszaj. Wsyp mąkę i mieszając dolewaj pomału mleko. Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Masa powinna być średnio gęsta. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj mąkę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mąki. Zapewniam Cię jednak, że i tak placuszki powinny się udać!

Rozgrzej patelnię. Ja smażę na patelni beztłuszczowej, służącej do przygotowania naleśników. Jeśli Twoja wymaga tłuszczu, dodaj łyżeczkę masła. Nakładaj łyżką porcje masy na patelnię i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Pierwsze placuszki bananowe z reguły smażą się dłużej, ale pilnuj kolejnych, aby się nie przypaliły. Jeśli je smażysz na tłuszczu, to po zdjęciu z patelni odłóż je na papierowy ręcznik do odsączenia.

Podawaj z tym co lubicie. U nas jest to najczęściej jogurt + owoce lub jogurt + ulubiony dżem.

Pyszne placuszki bananowe bez cukru
Proste placuszki bananowe dla dzieci

Jeśli nie zjecie wszystkich na śniadanie, możesz je przechować w lodówce i podać na podwieczorek. Albo zabrać na plac zabaw, czy na spacer i podać dziecku jako przekąskę. Placuszki bananowe są na pewno lepszą przekąską na wycieczce niż słodki batonik, czy drożdżówka pełna cukru!

Placuszki możesz podać dziecku powyżej 8 miesiąca, ponieważ nie zawierają cukru, ani innych nie wskazanych składników.

A jeśli Twoje dzieci też uwielbiają placuszki na śniadanie, to zobacz mój przepis na Placuszki jogurtowe z borówkami lub słodkie placuszki z Nutellą 🙂

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj