Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Szybkie tajskie curry z indykiem, szpinakiem i papryką

Gdy ponad dekadę temu polecieliśmy w podróż poślubną do Tajlandii, nie spodziewaliśmy się, że tamtejsza kuchnia aż tak nas oczaruje. Rok wcześniej byliśmy w Meksyku i przez moment to kuchnia meksykańska była naszą ulubioną. Ale stety niestety, okazało się, że w kulinaria to Tajowie potrafią lepiej! Wróciliśmy do Polski i tajskie curry wjechało na stałe do naszego menu!

Curry jest potrawą szybką i banalnie prostą. Jako dodatki służy mi to, co akurat mam w lodówce. Może to być fasolka szparagowa, papryka, szpinak, dynia, pomidory.. Najczęściej jemy z indykiem lub cieciorką. Fanami krewetek nie jesteśmy, a w takiej wersji podobno też smakują wybornie!

Podstawowe składniki tajskiego curry

To, co jest wspólne dla każdego curry to mleko kokosowe i kolendra. Mleko kupuję najczęściej w Lidlu, w kartonie o pojemności 500 ml. Pokazywałam je kilka razy na Stories. Ma najlepszy skład i do tego dobrą cenę! Można je też kupić na allegro z niewiele niższą ceną. No i bez zielonej kolendry tajskie curry nie będzie smakowało tak dobrze! Czerwoną pastę curry kupuję w dużych supermarketach na dziale „kuchnie świata”.

Curry z indykiem, szpinakiem i czerwoną papryką

Potrzebujesz:

  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 40 dag piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 spore garście liści szpinaku baby
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • korzeń imbiru ok 1 cm
  • zielona kolendra
Czerwone curry z papryką, indykiem i szpinakiem
Mniam mniam!

Jak przygotować szybkie tajskie curry?

Indyka pokrój w kostkę, włóż do miski, wymieszaj z łyżką czerwonej pasty curry i odstaw na pół godziny. Paprykę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię daj drugą łyżkę pasty curry i chwilę podsmaż. Dodaj mięso, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na małych oczkach tarki imbir. Wszystko wymieszaj i podsmażaj do zrumienienia się mięsa. Na koniec dorzuć paprykę i wlej całe mleko kokosowe. Dorzuć szpinak, wymieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj patelnie pokrywką i gotuj przez ok. 15-20 minut. Podawaj z ryżem i liśćmi kolendry.

I szybkie tajskie curry gotowe! 🙂

Smacznego!

-> Jeśli szukasz innych przepisów na szybki obiad, to zobacz post, w którym polecałam makaron z cukinią i suszonymi pomidorami. A jeśli nie wiesz co zrobić z kaszą gryczaną to zerknij TU.

Anna
Annahttps://opiniemamy.pl
Na pokładzie Pan Mąż, 12-latka wkraczająca w okres dojrzewania oraz 4-latek z zaburzeniami integracji sensorycznej. Stosując rady specjalistów i własne, domowe patenty staram się mu pomóc w lepszym funkcjonowaniu. Dzielę się tą wiedzą, bo być może Twoje dziecko też nie jest książkowym ideałem? A może po prostu też mieszkasz w Krakowie i chciałabyś skorzystać z moich krakowsko-rodzicielskich rad? Chodź, zapraszam! Miejsce zawsze się znajdzie!

Podobne wpisy

Majówka 2024 za granicą

Najnowsze

Jak koraliki do prasowania z Ikea zrobiły mi dzień

Jakiś czas temu Tobi przyniósł z przedszkola "miecz" zrobiony z kolorowych elementów. Na pytanie...

Wakacje z dziećmi – czym się kierować przy wyborze...

No właśnie. Czym się kierować wybierając hotel, gdy na wakacje jedziemy z dziećmi? A...

Najpiękniejsza bajka o miłości dla dzieci

To jest absolutnie najpiękniejsza książka o miłości! Kupiłam ją jakiś czas temu z myślą...

Smutna autobiografia Matthew Perry’ego

Nie znam osoby, która nie znałaby serialu "Przyjaciele". I nie znam nikogo, kto by...

Ulubione gry karciane mojego 5-latka

Mam to szczęście, że mój przedszkolak bardzo lubi grać w gry. I to nie...

Nastolatki. Kiedy pozwolić? Kiedy zabronić?

Tytuł tego wpisu to jednocześnie tytuł książki Roberta J.MacKenzie, którą uważam za jedną z...

Inne w tej kategorii

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj