Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Blog dla rodziców nie tylko małych dzieci

Na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek

Nie raz wspominałam na facebooku lub instagramie, że jestem placuszkową królową! Placuszki to coś, co wiem, że zawsze zniknie z talerza. I bardzo często okazuje się, że ile bym ich nie zrobiła, to będzie mało. Jemy je najczęściej w weekend na śniadanie. Wtedy nikt się rano nie spieszy, a choć placki robi się szybko, to jednak chwilę trwa ich smażenie.

Placuszki smażę z reguły bez tłuszczu na patelni do naleśników. Nie przywierają, nie są tłuste i można je jeść rękami, bez ryzyka, że zaraz wszystko będziemy mieć brudne. Najczęściej jemy je z cukrem pudrem, mascarpone, ulubionym dżemem albo owocami. Bardzo rzadko dosładzam je cukrem. Z reguły dodaję po prostu do masy rozgniecionego banana, najlepiej takiego, którego już nikt nie chce zjeść. Taki jest bardziej słodki 🙂 Opcjonalnie dosładzam też drobno pokrojonymi suchymi daktylami. Często dodaję też cynamon, bo wszyscy go uwielbiamy.

Jeśli Tobiasz ma dzień „niejadka”, śniadanie mu marnie idzie, z zupy wypije tylko wodę, a na drugie nawet nie spojrzy, to wiem, że jeśli na podwieczorek wjadą placuszki – to na pewno wciągnie przynajmniej 4!

Dziś podrzucę Wam przepis na placuszki, które wcale tak szybko się nie robią, ale za to ich smak rekompensuje czas oczekiwania.

No to jedziemy!

Placuszki kokosowe

Potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego lub 1/2 szklanki napoju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie 2 daktyle drobno pokrojone

Wsyp kaszę do miseczki, zalej mlekiem i odstaw na 15-20 minut, aby kasza wchłonęła mleko. To jest ten moment, który powoduje, że te placki wcale nie są szybkie. W między czasie pokrój daktyla na drobne kawałeczki i rozgnieć widelcem banana. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno. Gdy kasza wchłonie mleko, dodaj do niej żółtko, banana, wiórki kokosowe, daktyle i cynamon. Wymieszaj widelcem lub zblenduj. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj wszystko widelcem. Nakładaj po łyżce masy na patalnię i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Podawaj same, posypane cukrem pudrem lub tak jak lubisz.

Smacznego!

placki kokosowe
Anna
Annahttps://opiniemamy.pl
Na pokładzie Pan Mąż, 12-latka wkraczająca w okres dojrzewania oraz 4-latek z zaburzeniami integracji sensorycznej. Stosując rady specjalistów i własne, domowe patenty staram się mu pomóc w lepszym funkcjonowaniu. Dzielę się tą wiedzą, bo być może Twoje dziecko też nie jest książkowym ideałem? A może po prostu też mieszkasz w Krakowie i chciałabyś skorzystać z moich krakowsko-rodzicielskich rad? Chodź, zapraszam! Miejsce zawsze się znajdzie!

Podobne wpisy

Majówka 2024 za granicą

Najnowsze

Jak koraliki do prasowania z Ikea zrobiły mi dzień

Jakiś czas temu Tobi przyniósł z przedszkola "miecz" zrobiony z kolorowych elementów. Na pytanie...

Wakacje z dziećmi – czym się kierować przy wyborze...

No właśnie. Czym się kierować wybierając hotel, gdy na wakacje jedziemy z dziećmi? A...

Najpiękniejsza bajka o miłości dla dzieci

To jest absolutnie najpiękniejsza książka o miłości! Kupiłam ją jakiś czas temu z myślą...

Smutna autobiografia Matthew Perry’ego

Nie znam osoby, która nie znałaby serialu "Przyjaciele". I nie znam nikogo, kto by...

Ulubione gry karciane mojego 5-latka

Mam to szczęście, że mój przedszkolak bardzo lubi grać w gry. I to nie...

Nastolatki. Kiedy pozwolić? Kiedy zabronić?

Tytuł tego wpisu to jednocześnie tytuł książki Roberta J.MacKenzie, którą uważam za jedną z...

Inne w tej kategorii

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj